Het moment

Zepperen - 11 maart 2007

Kristof De Zutter heeft Brussel-Zepperen gewonnen, de wielerklassieker voor beloften. Zepperen staat daarmee in het lijstje van grote aankomstplaatsen van wielerwedstrijden. Bordeaux-Parijs, Parijs-Roubaix, Parijs-Brussel, Milaan-Turijn, Luik-Bastenaken-Luik en . . . Brussel-Zepperen. Wat weten wij over de wereldstad Zepperen? We halen het van http://www.zepperen.be/.

Zepperen is de naam voor een stuk zandleemgrond van duizend hectaren in Vochtig-Haspengouw, gemeente Sint-Truiden, provincie Limburg, deelstaat Vlaanderen, land België. In zijn Latijnse vorm Septimburias of Zeven Koten wordt het al vermeld in de 8ste eeuw. In het Ancien Régime was Zepperen een bank van het Sint-Servaaskapittel te Maastricht en het begaardenklooster van 1425 werd hoofdklooster van deze beweging in de Nederlanden. Tot 1976 was Zepperen een zelfstandige gemeente ten noordoosten van de stad Sint-Truiden. Vanaf dan is het een van de grotere deelgemeenten die bij Sint-Truiden zijn gevoegd in het kader van een bestuurlijke schaalvergroting. Er wonen nu een drieduizendtal mensen, meestal pendelaars. Fruitteelt en onderwijs zijn de belangrijkste werkgevers in het dorp zelf. De gehuchten en wijken zijn : Dries, Dorp, d’Oye, Terstok, d’ Eygen, Dekken, Roosbeek, Gippershoven en Tereyken.

In 1945 werd de wielerwedstrijd Brussel-Zepperen voor het eerst gereden, om sinds 1975, georganiseerd door Wielerclub “Het Gouden Wiel”, een vaste plaats op de kalender te krijgen. In 2002 werd het parcours nog danig overhoop gegooid om een massaspurt te vermijden. En verder vinden we ook over “Het Gouden Wiel” niet te veel terug, waarschijnlijk is daar nog geen webmaster aangesteld.

Wel in Zepperen:

en nog veel, veel meer!

Reacties

© 2007 - 2011 Wielerblog 'Het Moment' door Luc Purnelle
© 2013 - Website by Erik Van Breugel
All rights reserved - powered by ExpressionEngine