Het moment

Roubaix - 15 april 2007

In 1896 werd de wielerwedstrijd tussen Parijs en Roubaix voor de eerste keer georganiseerd. Ene Josef Fischer zorgde toen voor de eerste en enige Duitse overwinning. Illustere Duitsers als Altig en Thurau zijn er nooit in geslaagd de helleklassieker aan hun erelijst toe te voegen. Maar gisteren waren ze met een heel legioen present op de kasseien, ze germans. Kopp, Grabsch, Pollack, Burghardt, ze dokkerden over de kinderkopjes alsof ze op de loop waren voor de geallieerden die vanuit Normandië noordwaarts trokken. Geen van hen haalde de top tien, maar ze reden collectief een sterke wedstrijd.

Net als Kevin Van Impe. Waar zijn nonkel Lucien zo’n dertig jaar geleden triomftochten vierde op de Galibier, de Peyresourde en andere Tourmalets kwam Kevin eerst door op de kasseistrook van Mons-en-Pévèle. Mooie koers, en wel top tien. Filip Meirhage kan ook niet ontevreden zijn. Op 40 kilometer van de wielerbaan in Roubaix nog steeds in het gezelschap van Boonen, Hoste en Cancellara. Niet slecht voor een mountain-biker. En wat te zeggen van Lars Michaelsen. Zijn laatste koers, en als hij bij een fietswissel niet zo woest te keer en onderuit gaat, rijdt hij gegarandeerd top tien. En ja, Leukemans was ook goed bezig. De jongen zou zich echter ook best wat relativeren, en journalisten niet verwijten dat ze hem niet als een echte topper beschouwen. Dat is hij namelijk niet.

Uiteindelijk ging het er in deze Parijs-Roubaix om of we ofwel de eerste Spanjaard ofwel de eerste Australiër op de erelijst zouden krijgen. O’ Grady won meer dan verdiend, en geen wielerliefhebber zal hem dat succes misgunnen. Mooi ook, hoe ze bij CSC mekaar na de koers in de armen vielen.

Woensdag brengt een laatste kans voor de meeste coureurs die we de voorbije weken op Vlaamse en Noord-Franse wegen bezig zagen. Vanaf zaterdag gaat het allemaal wat te veel bergop. Hoste, Boonen en Steegmans (waar zat die gisteren, trouwens?) mogen dan wat gaan rusten. En het is maar zeer de vraag of we in Valkenburg, Hoei en Luik nog veel landgenoten in de eerste gelederen gaan tegenkomen. Wie wil mag ons natuurlijk altijd een gouden tip geven.

Reacties

© 2007 - 2011 Wielerblog 'Het Moment' door Luc Purnelle
© 2013 - Website by Erik Van Breugel
All rights reserved - powered by ExpressionEngine