Het moment

Plateau-de-Beille - 22 juli 2007

Contador. Boekhouder, in het Spaans. Niet bepaald het meest sexy woord in een woordenboek. Mits wat bijvoegsels ook nog te hervormen tot teller of gasmeter. Alberto Contador is geen boekhouder. Alberto is een supertalent, een van de aantrekkelijkste coureurs uit het hele pak, die op zijn 24ste alle signalen geeft dat hij ooit de Ronde van Frankrijk kan winnen. Misschien al over een week, maar anders zeker een van de volgende jaren.

Contador heeft lef, klimt als de beste en kan ook nog een stevig stukje tijdrijden. In 2004 kreeg hij twee keer last met een bloedklonter in zijn hersenen, maar na een operatie is hij daar helemaal van verlost. Hij won dit jaar op klasse al Parijs-Nice, en lijkt in deze Tour duidelijk beter dan mede-kopmannen Levi Leipheimer en Yaroslav Popovich. De boekhouder is dé hoop van Spanje om Miguel Indurain op te volgen als tourwinnaar, en draagt die hoop met verve.

Wat ziet dat er mooi uit voor de toekomst van het wielrennen. Lefgozers als Contador, Andy Schleck, Linus Gerdemann, Remy Di Gregorio en Thomas Dekker geven de wielerliefhebber hoop op een mooie en propere toekomst. En de laatste weken lieten ook Soler, Gusev en Txurruka al hele mooie dingen zien. De zomer is een mooi seizoen, maar pas heel compleet met een mooie Ronde van Frankrijk. Die van 2007 mag er voorlopig absoluut wezen. En al die mooie beloften, zoals Paul Rigolle ze noemt (http://www.paulrigolle.be/hetbuitenblad/beloften.htm) geven ons hoop op een mooie toekomst. En nu heb ik het woord mooi genoeg gebruikt, voor een tijdje.

Spelen daar dan Belgen in mee? Tom Boonen kan nog jaren mee, en lijkt in deze Tour opnieuw zijn allerbeste conditie vast te hebben. Philippe Gilbert is nog maar net 25 geworden. Steegmans en Nuyens komen op het toppunt van hun kunnen, en wat Rosseler in het treintje en de tijdrit in Albi liet zien is van een hoog niveau. Ik zou Devolder graag eens zien gaan voor een grote ronde, en waarschijnlijk komt dat er in de Vuelta, in september, aan. Hij is voorlopig de enige Belg die zowel in tijdritten als bergop mee kan met de beteren. En Dominique Cornu (wereldkampioen tijdrijden bij de beloften)en Kevin Seeldraeyers (wat een Dauphiné!) dragen de hoop van de natie met zich mee. In 1978 won Johan De Muynck de Giro. In de jaren daarvoor hebben Pollentier, Maertens, Van Impe, Merckx en Bracke de drie grote rondes een of meer keren gewonnen. Intussen zijn we bijna dertig jaar verder. Wij wachten stilaan ongeduldig op een kroonprins, een boekhouder, een Contador . . .

Reacties

© 2007 - 2011 Wielerblog 'Het Moment' door Luc Purnelle
© 2013 - Website by Erik Van Breugel
All rights reserved - powered by ExpressionEngine