Het moment

Karpacz - 15 september 2007

Het weekeinde van 15 en 16 september 2007 was wederom een mooi weekeinde voor het Belgisch wielrennen. Een week na de gouden leiderstrui van Stijn Devolder in de Vuelta kan ons wielerheir weer enige mooie exploten aan onze rijke vaderlansche geschiedenis toevoegen.

Laten wij aanvatten met het grote vervolgfeuilleton van de verrijzenis van God, bekend onder vele namen als Francesco Del Ponte of Frank Vandenbroucke. In Parijs-Brussel, gewonnen door bijna-Belg Robbie Mc Ewen, stak Vandenbroucke vijf kilometers voor het einde nog eens zijn neus aan het venster. Zien we hem volgend seizoen opnieuw in beeld?

Tweede exploot. Zondag in Granada pakte Jurgen Van Goolen de leiderstrui in het bergklassement van de Vuelta. De trui is nog niet binnen, maar toch even de historici onder ons bevredigen. Het is van 1983 geleden dat nog een Belg de bergprijs won in een grote ronde. Dat was toen, uiteraard, Lucien Van Impe die zowel in de Tour als in de Giro de beste klimmer was. In de Vuelta was de al genoemde Frank Vandenbroucke in 1999 tweede in het bergklassement. Er was ooit één Belgische winnaar, Edward Van Dijck in 1947.

En wij besluiten met een schone zegepalm in het verre Polen. Daar was Johan Vansummeren goed voor zijn eerste profzege. In Karpacz stak hij naast de ritzege ineens ook maar de eindzege van deze Pro Tour-wedstrijd op zak. Wij kijken dus met zijn allen uit naar de heroïsche strijd om de regenboogtrui over twee weken in Stuttgart. Zullen onze landgenoten daar, op een geaccidenteerd parcours, in staat zijn voor de 26ste keer de lauwerkrans in de hoogte te steken?

Reacties

© 2007 - 2011 Wielerblog 'Het Moment' door Luc Purnelle
© 2013 - Website by Erik Van Breugel
All rights reserved - powered by ExpressionEngine