Het moment

Franse Alpen - 1 juni 1981

In 1981 eindigt Eddy Schepers 6de in de Dauphiné Liberé. In drie etappes van deze zware Franse rittenkoers is hij tweede waarvan een keer achter ploegmaat William Tackaert. Twee keer kan hij in een bergrit als enige Bernard Hinault volgen. Hinault is op dat ogenblik zonder enige discussie de beste coureur ter wereld. In Sport 80 zegt toenmalig sportbestuurder Fred De Bruyne:”Ik heb van een pannenkoek een coureur gemaakt.”

Schepers was nochtans met torenhoge verwachtingen het profwereldje ingestapt. In 1977 won hij de Ronde van de Toekomst, die toen nog exclusief voorzien was voor amateurs, zoals beloften en elites zonder contract indertijd heetten. Hij liet er de Oost-Europese staatsamateurs en de Italiaanse youngsters achter zich. En België dacht de opvolger van Eddy Merckx ontdekt te hebben. De eerste profploeg van Schepers was trouwens de C&A-ploeg van Merckx.

De opvolger van Merckx werd Eddy uit Drieslinter niet. Zijn sprint was niet snedig genoeg, en in tijdritten verloor hij veel te veel tijd. Daarenboven kon hij het echte kopmanschap niet aan. Hij reed echter met de besten meer over de cols. Later in zijn loopbaan ontpopte hij zich tot meesterknecht van Stephen Roche, die zijn overwinningen in de Giro en de Tour van 1987 niet in het minst aan Schepers te danken had. Op sommige cols moest Eddy inhouden om Roche niet uit het wiel te rijden.

Toch fietste Schepers nog een tros mooie ereplaatsen bij mekaar. Hij zou met die resultaten op dit moment in België een dikbetaalde protour-coureur zijn. Een greep uit het geheel: Een ritoverwinning in de Ronde van Romandië, tweede en derde plaats in het Belgisch kampioenschap, vier keer top tien in Luik-Bastenaken-Luik en twee keer in de Waalse Pijl, derde in de Brabantse Pijl, vijfde in de Scheldeprijs, zesde in Zürich en zevende in Frankfurt. Twee keer op het podium in een rit in de Giro, en een 11de en twee 12de plaatsen in de eindstand, 14de, 15de en 16de in de eindstand van de Tour, 10de in de Ronde van Zwitserland en 9de in de Vuelta. Daarenboven top tien plaatsen in de Ronde van de Middellandse Zee, de Ronde van de Aude, Parijs-Nice, de Midi Libre, de Ronde van België en het Internationaal Wegcriterium.

Geen landgenoot die het hem op dit moment zou kunnen nadoen.

Reacties

  • Mirepoix - 14 september 2008 (18 september 2008) Tussen al het Vuelta-geweld door zouden we het haast vergeten te vermelden, maar afgelopen zondag won Jan Bakelants de Ronde van de Toekomst. Daarmee is hij na Eddy Schepers (1978) en Johan Bruyneel (1990) de derde Belg op de erelijst van deze rittenkoers. En in feite telt Bruyneel niet mee, want tussen 1986 en 1990 heette deze wedstrijd “Ronde van de Europese Gemeenschap”, en stond ze gewoon open voor alle profrenners. Bruyneel was toen hij won trouwens al 26. In het rijtje van beloftevolle jonge winnaars uit het verleden vinden we illustere namen als Felice Gimondi, Joop Zoetemelk, Tista Baronchelli, Greg Lemond en Denis Menchov. Dat belooft dus, voor Bakelants.

    Door Cyclingmoments - het moment op 18 September 2008

© 2007 - 2011 Wielerblog 'Het Moment' door Luc Purnelle
© 2013 - Website by Erik Van Breugel
All rights reserved - powered by ExpressionEngine