Het moment

Duitsland en Stalingrad - november 1942, 1996 en mei 2007

Bölts, Zabel, Diets, Henn, Aldag, Holm, Riis. Het moet sinds november 1942 in Stalingrad geleden zijn dat de Duitsers en hun bondgenoten zo’n pak slaag gekregen hebben. Gaat het wielrennen na de PDM-affaire (weet u nog, die onverklaarbare besmette baxters in de Ronde van Frankrijk van 1991?), de Festina-affaire en Operacion Puerto nu eindelijk door die katharsis die nodig is om het hele zootje uit te zuiveren?

Nogal wat renners uit de jaren zeventig en tachtig geven naderhand ook sporadisch dopinggebruik toe. Maar er is een fundamenteel verschil met wat er sinds halfweg de jaren negentig aan de hand is. Stimul, wat anabolen, cafeïne, efedrine, . . . in de jaren zeventig namen ze pepmiddeltjes om één wedstrijd rapper te rijden, of om een zware ronde beter door te komen. Maar het bleef vaak bij experimenteren, en met die spullen kon je van een ezel geen koerspaard maken. Als er in de jaren zeventig van vorige eeuw geen enkele wielrenner doping zou genomen hebben, zou Merckx nog de beste ter wereld geweest zijn, zou De Vlaeminck ook hopen klassiekers gewonnen hebben, en had van Impe die bolletjestrui ook keer op keer mee naar huis gebracht.

Wat er sinds het EPO-tijperk gebeurt is iets gans anders. Met EPO, groeihormoon en bloeddoping maakt de medische wereld van minder goede renners wel beter materiaal en wordt het lichaam van wielrenners helemaal veranderd. Het gaat hier om je reinste sportvervalsing en ethisch onaanvaardbaar gedrag. Lees er de verklaringen van Hedwig Van Hooydonck, vandaag in alle media, maar eens op na. Opkuisen die handel, of we kunnen binnenkort het hele wielerwereldje klasseren bij dingen als catch. Het is geen sport meer, maar puur entertainment.

Dit gezegd zijnde, misschien moeten we ons Belgisch leger stilaan het grootherdogdom Luxemburg laten annexeren. Andy Schleck bewijst in deze Giro dat hij potentieel heeft om een uitstekende ronderenner te worden. Bij onze landgenoten is dat type coureur ver te zoeken. We hadden in 1830 nooit zo snel Luxemburg en Nederlands Limburg mogen opgeven.

Reacties

© 2007 - 2011 Wielerblog 'Het Moment' door Luc Purnelle
© 2013 - Website by Erik Van Breugel
All rights reserved - powered by ExpressionEngine