Het moment

Brussel - 29 april 2007

Hoezo, Brussel? Het wielergebeuren van het weekend speelde zich toch tussen Luik, Bastenaken en Luik af? En misschien nog een beetje in Nedersaksen, Bretagne en Oudenaarde (voor de beloften, dan). Na die heerlijke lamsbout van Erik die een uurtje op de barbecue had doorgebracht, zaten mijn ogen en oren ook bij Wuyts en Van Nieuwkerke in Luik. Maar mijn hart (én mijn kroost) zat op Jambe07 in Brussel waar 95000 scouts en gidsen 100 jaar scouts vierden. Een mens mag namelijk nooit zijn roots verloochenen. Je vindt er alles over op www.scouting2007.be.

Maar goed, terug naar de koers. Tot drie en een halve kilometer van de meet was L-B-L alweer niet de meest boeiende gebeurtenis van het weekend. Het was nauwelijks verwonderlijk dat sommige van onze barbecue-genoten erbij in slaap vielen (al kan dat ook aan te veel rood vocht uit de Languedoc gelegen hebben). Dit voorjaar heb ik in feite enkel van Parijs-Roubaix écht genoten. Al de rest te lang gesloten, te weinig favorieten die durfden aanvallen en een veel te korte finale.

Sven Spoormaekers van De Morgen pleit ervoor de “oortjes” te verbieden, zodat sportdirecteurs niet zo’n directe impact op de koers hebben. Samen met Michel Wuyts vind ik dat een prima idee. Maar daarnaast moeten de organisatoren misschien eens stoppen om alle Ardense klassiekers te laten eindigen op of vlak na een helling. Renners die zich goed voelen gokken dan maar op die laatste helling, zodat de wedstrijd tot dan gesloten blijft.

Vroeger kwam Luik-Bastenaken-Luik aan op de Boulevard de la Sauvenière, hartje Luik. De wedstrijd is daar nooit op een massaspurt geëindigd, en Merckx won er vijf keer. Maar al die aankomsten op de Cauberg, de Muur van Hoei, en in Ans bezorgden de wedstrijden van de laatste week allemaal hetzelfde stramien. En nagenoeg dezelfde top tien, zij het in een andere volgorde. Een aankomstplaats wat verder van de laatste hindernis geeft een ander soort aanvaller misschien wel zin het eens te proberen. En de kijker wat meer dan vier kilometer wedstrijd om geboeid naar te kijken.

Reacties

© 2007 - 2011 Wielerblog 'Het Moment' door Luc Purnelle
© 2013 - Website by Erik Van Breugel
All rights reserved - powered by ExpressionEngine