Het moment

Zoutleeuw - 9 augustus 2008

Even wat chauvinistisch doen: Zoutleeuw is één van de mooiste stadjes van België. Als de zon schijnt, waan je je in de Provence als je door de velden naar Zoutleeuw rijdt, en je de kerktoren boven de bomen ziet uitkomen. Die kerk is trouwens een juweeltje van Gotische kunst, door collaborerende pastoors ook nog eens aan de beeldenstorm ontsnapt (http://www.zoutleeuw.be/). Binnenin vind je een schat aan kunstwerken met de monumentale sacramentstoren, pas gerestaureerd, als pronkstuk.

Op de Grote Markt staan ook nog een renaissance-stadhuis uit de 16de eeuw, en enkele goed bewaarde of gerenoveerde gebouwen uit diezelfde periode. De 4 kilometer lange Vestenwandeling, die op de Grote Markt vertrekt, leidt je langs mooie plekjes in het centrum of op plaatsen waar ooit de oude stadsmuren geweest zijn. Daarna kan je terecht voor een fris streekbier op één van de terrasjes op het marktplein, of op het zuiders aandoend koertje van De Leeuwenaer (http://www.deleeuwenaer.be/), in de Ridderstraat.

Op twee kilometer van het centrum ligt provinciedomein Het Vinne. Het is een uniek biotoop waar natuurliefhebbers helemaal aan hun trekken komen. Eens meer geweest, drooggelegd om er hout te winnen voor de productie van lucifers, maar nu opnieuw een meer met een geweldige populatie van vogels en insecten. En verder kan je in Zoutleeuw mooie wandelingen maken, of in de omgeving Hagelandse en Haspengouwse kuitenbijters bedwingen op je stalen ros.

Bijkomende reden om van 9 augustus tot 10 oktober naar Zoutleeuw te trekken is “FietZ”, een tentoonstelling in het Stadhuis op de Grote Markt. De tentoonstelling wil de geschiedenis van het rijwiel en van de wielersport in Zoutleeuw en omstreken in de kijker zetten. De toegang is gratis, en maandag is de expositie gesloten. Je vindt er historisch fietsmateriaal, maar ook werk uit de archieven van cyclingmoments.com. Fietz er zeker eens naartoe.

Reacties

© 2007 - 2011 Wielerblog 'Het Moment' door Luc Purnelle
© 2013 - Website by Erik Van Breugel
All rights reserved - powered by ExpressionEngine