Het moment

Zolder - 26 december 2009

Hij weet het nog niet, maar ik ben de geluksbrenger van Kevin Pauwels. De vorige cross die ik live bijwoonde, was de Druivenveldrit in Overijse in 2008. Pauwels won er zijn eerste veldrit bij de Elite, door Boom en Nys in de spurt te kloppen. Vandaag was ik in Zolder, en Pauwels won er zijn eerste wereldbekerveldrit. En daar was helemaal niks op af te dingen, de verzamelde concurrentie kreeg in het beste geval enkel zijn achterwiel te zien. Al had ik wel enig medelijden met Sven Nys die twee keer stevig tegen de vlakte ging, en de laatste veldritten blijkbaar nogal vaak de grond opzoekt. Als uitsmijter gooide Pauwels er in een Sporza-interview voorwaar twee volzinnen uit. 26 december 2009, a star is born.
We hadden daarvoor trouwens nog enkele wedstrijden gezien waarbij de overwinning enkel verdiend, en zonder enige tegenspraak werd binnengerijfd. Bij de beloften, bijvoorbeeld, waar Tom Meeusen heel even de indruk liet dat enkele Nederlanders en Italianen hem misschien zouden kunnen volgen. Maar die indruk was snel voorbij en Tom reed het geheel op een hoopje. Als kers op de taart nam hij, met nog twee wedstrijden te gaan, ook de leiderstrui in de Wereldbekerstand mee naar Essen. 26 december 2009, a star is born.

En ook bij de vrouwen kon niemand beweren dat zij Marianne Vos ook maar even had kunnen bedreigen. De eerste ronde was nog niet halfweg, en de Nederlandse sportvrouw van het jaar had de verzamelde tegenstand al in zijn geheel uit de wielen gereden. De wedstrijd werd verder enkel gekleurd door achterhoedegevechten tussen Katherine Compton en Daphny Van de Brand. Compton lijkt wel zo goed als zeker van de eindzege in de Wereldbeker. En natuurlijk was ook Sanne Cant er weer, nog altijd maar 19, maar de enige Belgische die de internationale top enigszins kan volgen.
En zo komt het veldritseizoen in de weken van de waarheid. Morgen komt de avondveldrit in Diegem er aan, en over twee weken is het de beurt aan de nationale kampioenschappen. Om dan in een rotvaart richting WK en einde seizoen te vlammen. Binnenkort rijden ze alweer op de weg down under en in Qatar. En ik, ik heb het gevoel dat de winter nog maar net begonnen is …

Zolder
 
Zolder

Reacties

© 2007 - 2011 Wielerblog 'Het Moment' door Luc Purnelle
© 2013 - Website by Erik Van Breugel
All rights reserved - powered by ExpressionEngine