Het moment

Zaragoza - 8 september 2007

Ja, Tom Boonen droeg in de Tour van 2006 vier dagen de gele trui. In de Giro reed Rik Verbrugghe in 2001 vier dagen in het roze, nadat hij de proloog won. En het is al van 1989 geleden dat Benny Van Brabant het amarillo in de Vuelta overnam van Marnix Lameire. Erg mooi, allemaal, maar als we op zoek gaan naar Belgische leiders in de drie grote rittenwedstrijden op het moment dat het er al toe doet, laat ons zeggen nadat er al minstens een bergrit en een lange tijdrit achter de rug zijn, belanden we in 1978.

Stijn Devolder 2007

Uiteraard won Johan De Muynck in 1978 de Giro, voorlopig de laatste Belgische eindzege in een grote ronde. Hij pakte het roze al na de derde rit, om het niet meer af te staan. Maar misschien zijn we vergeten dat in 1978 een Belg ook meespeelde voor de eindzege in de Tour, het eerste jaar na Merckx.

Want Joseph Bruyère trok niet met volle goesting naar de Ronde van 1978. Al jaren reed hij de Tour als meesterknecht van Merckx, maar die had in mei zijn definitief afscheid van de wielersport aangekondigd. Bruyère reed de Tour van zijn leven. Hij werd pas uit de gele trui gereden toen Michel Pollentier op Alpe d’Huez al zijn duivels ontbond. Maar hoe dat verhaal uiteindelijk afliep weten we ook. De peer op de Alp is Pollentier de rest van zijn carrière blijven achtervolgen. En Bruyère werd uiteindelijk 4de in de Tour van 1978.

Om maar te zeggen dat Stijn Devolder gisteren in de Vuelta voor een historische prestatie gezorgd heeft. Mogen we dromen dat hij, dertig jaar na Freddy Maertens, deze Vuelta zelfs kan winnen? Och, we blijven beter met onze beide voeten in de klikpedalen. Wat er vandaag of morgen in de Pyreneeën ook gebeurt, dit pakken ze Stijn nooit meer af.

Reacties

  • Het was mooi, heel mooi voor die ene dag. Echte supporters noemen hem nog niet meteen terug “Volderke” (net gehoord in Sportweekend) maar genieten nog na van het goud. Historisch inderdaad. En nu verder. De Vuelta is nog lang . . .

    Door An op 09 September 2007

© 2007 - 2011 Wielerblog 'Het Moment' door Luc Purnelle
© 2013 - Website by Erik Van Breugel
All rights reserved - powered by ExpressionEngine