Het moment

Valkenburg - 21 juni 2008

Welkom in wereldwielerhoofdstad Valkenburg. De speaker die de “Tien uren van Valkenburg” op start schiet, samen met Mister Gold Race Jan Raas, heeft niet te lijden onder valse bescheidenheid. De tien uren zullen vandaag ook maar acht uren duren, want later op de avond wil Nederland collectief de laatste opstoot van oranjegekte meemaken. En dat kan nu eenmaal niet door op een fiets rondjes door Valkenburg te draaien. Dat moet wel door zo oranje mogelijk uitgedost “Viva Hollandia” te zingen.

Maar terug naar de “Tien uren…”. Het gaat hier om een blijkbaar jaarlijks evenement, waarbij ploegen een tien uur durende estafette door het centrum van Valkenburg rijden (http://www.10uurvanvalkenburg.nl/). De opbrengst gaat naar het goede doel. En na de 10-2 uren van 21 juni verzamelde heel Valkenburg en omstreken op pleinen en terrasjes. Ik gunde ze als gast een feestnacht, maar het einde was er eentje in mineur. Volgend jaar opnieuw 10 uren, op 27 juni 2009. Eerst eens aan die beroemde Cauberg oprijden.

Valkenburg 2008

Reacties

  • Want vanochtend waren we al in Valkenburg, de wereldwielerhoofdstad, waar het peloton twee keer over de Cauberg moest. Ook daar was diezelfde Lars Boom twee keer de eerste van het kopgroepje van vier. En ook daar regende het oude wijven. Wat het enthousiasme van de plaatselijke speaker nauwelijks kon temperen. “En komt u nu ook maar even in onze feesttent de zomer uitwuiven. En wij hebben ook een groot scherm. En hier zit Michael Boogerd met een nieuwe sportdrank. En… En…” De man begon trouwens, na een derde van de wedstrijd, al over het virtueel amarillo van Lars Boom.

    Door Cyclingmoments - het moment op 01 September 2009

  • Oudenaarde - 28 april 2010 - Ik wil Fons Leroy wel eens professioneel tegenkomen. Fons is gedelegeerd bestuurder van de VDAB en droomt er van elke werkzoekende in Vlaanderen de job van zijn leven te bezorgen. Meer nog dan een overheidsmanager is hij de missionaris van de activering en hij verkondigt dit graag op zijn blog, in panelgesprekken en op studiedagen allerhande. En daarenboven doet hij alles om het sociaal overleg over de arbeidsmarkt goed te laten verlopen. Zo was hij vorig jaar nog scheidsrechter bij een zaalvoetbalwedstrijd tussen ACV Limburg en Voka Limburg. De overheidsmanager van het jaar is misschien wel de meest benaderbare overheidsmanager van allemaal. En toch denk ik dat hij liever wielrenner geworden was. Want Fons is een koersbeest. Stampte mee de Topsport Vlaanderen wielerploeg uit de grond. Reed alle cols uit West-Europa op. Slaapt bij zesdaagses in het Gentse Kuipke. Rijdt moeiteloos drie uren op de rollen. Heeft het wasbord van een twintigjarige. Verzamelt wielertruien zoals iemand anders postzegels. Heeft in zijn tuin een exacte kopie van de Oude Kwaremont laten aanleggen. Drinkt zijn ochtendkoffie uit een bidon. En slaapt, Jacques Goddet indachtig, in un pyjama jaune. En nu heeft Fons, samen met Wim Van Rooy en Sam Van Rooy een wielerwoordenboek geschreven. Het heet “Wielerwoordenboek”, en je vindt er duizenden woorden uit het wielerjargon in verklaard, voor leek en liefhebber. Van “Aal” tot “Zwikken en zwakken”. En ondanks het feit dat uitgeverij Atlas vergat te vermelden dat enkele van de mooiste foto’s in het boek werden gemaakt door Erik Van Breugel van deze site, willen we u het boek ten zeerste aanbevelen. Het werd aan pers en publiek voorgesteld in Vlaanderens wielertempel, het Centrum Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde, door burgemeester Marnic De Meulemeester maar meteen tot wielerhoofdstad gebombardeerd (en wij denken al jaren dat dit Valkenburg is). En naast de uitgever, Benno Barnard (die minder van koers kent, dan wij van de Islam) en een van de auteurs, keken wij vooral uit naar de interventies van Rik Vanwalleghem, Freddy Maertens, Lucien Van Impe en Tom Steels. Waarover later meer.

    Door Cyclingmoments - het moment op 28 April 2010

© 2007 - 2011 Wielerblog 'Het Moment' door Luc Purnelle
© 2013 - Website by Erik Van Breugel
All rights reserved - powered by ExpressionEngine