Het moment

Tienen - 10 december 2009

Tienen, provincienest aan de Grote Gete. Die trouwens geen haar groter is dan de Kleine Gete. Vooral bekend om zijn suikerfabriek, waar de liberale baas vroeger het lidgeld van de blauwe vakbond en de blauwe ziekenkas betaalde voor de arbeiders die in zijn huisjes vlakbij woonden. En o wee wie zich bij een échte vakbond wilde aansluiten. Een metropool ook van beschut en begeleid wonen, een mastodont van een beschutte werkplaats, een waaier aan gehandicaptenvoorzieningen. Een van de industriebaronnen had een gehandicapt kind. Vandaar. Bekende Tienenaars zijn onder andere Elodie Ouedraogo (de mooiste bekende Tienenaar), Ben Crabbé (bekende Tienenaar met het grootste voorhoofd) en Luc Van Acker (bekende Tienenaar die een wereldplaat gemaakt heeft)

Ik zag de allereerste keer live wielrennen in Tienen, een criterium in 1975. Merckx had net de allereerste keer de Tour verloren, en reed er rond in zijn regenboogtrui. Maertens was er ook, want mij vriendje Jan was erbij, en die supporterde voor Freddy. En ik denk dat Roger De Vlaeminck uiteindelijk gewonnen heeft. Later, in de jaren ‘80 ben ik, met mijn grootvader, nog eens naar het criterium van Tienen geweest. Vraag me niet welk jaar, maar Alvaro Pino won… denk ik … hoewel ik hem nergens terugvind op een of andere erelijst.

En nu was Karl Vannieuwkere er, met Les Supappes en Jonathan Bockstael. In CC De Kruisboog. In een onderhoudend programma over het wielerjaar 2009. Vaak grappig, soms ontroerend, en heel af en toe iets te veel spelend op goedkoop sentiment. Het meest genoten we van de zijsprongen naar andere jaren dan 2009. Armstrong in Oslo, Vandenbroucke in Gent, en vooral René Vietto, die in de Tour van 1939 zijn teen afzette. Of in de pot die je bijhad de teen van Vietto ook echt zat, Karl, dat weet ik niet. Ik vind dat teenverhaal trouwens nauwelijks terug op het net. Maar het is verdorie wel een mooi verhaal, eentje voor de legende. Van mij mag je een avondvullend programma maken over wielrennen lang geleden. De Tour van 1948 zegt me wel iets.

Reacties

© 2007 - 2011 Wielerblog 'Het Moment' door Luc Purnelle
© 2013 - Website by Erik Van Breugel
All rights reserved - powered by ExpressionEngine