Het moment

Tervuren - 4 januari 2009

Wat doet een gescheurde milt met een mens? We hebben er zelf geen ondervinding in. Lichamelijk niet al te veel, precies, want na enige rust lijkt Niels Albert weer over de cross-circuits te vliegen alsof hij geen moment zijn conditie-opbouw moest onderbreken. Al gaven vandaag in Tervuren duidelijk niet alle crossers al wat ze konden. Toch willen we best wat geld zetten op minstens een podiumplaats voor Albert volgende week zondag op het Belgisch kampioenschap.

Doet het mentaal iets, zo’n gescheurde milt? Het leek ons alleszins niet erg verstandig te beweren dat we op een WK liever voor Simunek zouden rijden dan voor een landgenoot. Het zal niemand verbazen dat je op het WK ploegmaats niet als eerste gaat bijhalen, en daar zal bergen begrip voor zijn. Maar op voorhand verklaren dat je je hemdje voor Nys of Pauwels niet nat zou maken, da’s nefast voor de feestvreugde, natuurlijk.

Intussen verheugen wij ons op het eindelijk verschijnen van anderen dan Vlamingen en Hollanders in de spits van belangrijke wedstrijden. Liboton zou een veel minder grote veldrijder geweest zijn zonder Stamsnijder en Zweifel. De wereldtitel van Paul Herijgers had een stuk minder glans gehad, mocht hij Richard Groenendaal niet met zo veel bravoure voorbijgesneld zijn. En de jaren dat Klaus-Peter Thaler, Adrie Vanderpoel en Daniële Pontoni mee de wereldkampioenschappen beheersten waren heus geen slechtere jaren.

Het is van 1997 in München geleden dat er geen enkele Belg op het WK-podium stond. Naar onze bescheiden mening zal er dit jaar wel een tricolore bij de eerste drie rijden. En de logica wijst wel op een strijd op het scherpste van de snee tussen Boom, Albert en Nys. Maar als het veldrijden zou verworden tot wat koersen in Vlaanderen, waarbij enkel een schaarse Hollander weerwerk komt bieden, belanden we over enkele jaren in de folklore, en worden de hotdogs en jenevertjes belangrijker dan de koers. En dat hebben hardwerkende topsporters als Nys, Albert en Pauwels niet verdiend. Allei, Stybi, dus …

Reacties

© 2007 - 2011 Wielerblog 'Het Moment' door Luc Purnelle
© 2013 - Website by Erik Van Breugel
All rights reserved - powered by ExpressionEngine