Het moment

Stuttgart en verre omstreken - 27 september 2007

Laten we beginnen met het goede nieuws. Een enkele seconde scheidde Dominique Cornu van de top tien in het WK tijdrijden op de weg voor elite-renners. Beter dan bijvoorbeeld Zabriskie, Millar en Karpets. Niet slecht voor een 21-jarige neo-prof in een zware tijdrit, met een niet zo hoge gemiddelde snelheid. En wie anders dan Fabian Cancellara mag volgend jaar in tijdritten weer met de regenboogtrui pronken? De Zwitser is de laatste jaren de beste tijdrijder ter wereld, en hij bewijst dat zowel in grote rittenkoersen, als op wereldkampioenschappen.

En nu het slechte nieuws. Blijkbaar zijn wielrenners voor een bepaald type pers grof wild geworden. De manier waarop onderandere in de Duitse pers alle geruchten die zonder enig bewijs door pseudo-dopingjagers, nep-bobo’s en gefrustreerde, tegen de lamp gelopen coureurs gespuid worden, aangegrepen worden om zo veel mogelijk wielrenners aan de schandpaal te nagelen, is beneden alle peil. Pers die zo omgaat met mensen verdient een pak voor de broek. Worden na muzieksterren en politici nu ook sporters grof wild voor tabloïds, paparazzi en andere persmuskieten, die het als hun voornaamste taak zien hun gore blaadjes te verkopen, veel meer dan hun lezers of luisteraars te informeren over de ware toedracht van de zaken?

De organisatoren van het WK in Stuttgart blinken trouwens evenmin uit in historisch besef. Op basis van zeden en gewoonten van nu de grootste aller tijden niet uitnodigen op hun WK voor dingen die in de jaren zeventig door een totaal andere bril bekeken werden, tja, Duitsers en geschiedenis … Joop Zoetemelk kreeg ooit na een positief plasje in de Tour tien minuten straftijd, of zoiets. Gewoontes, regels en straffen evolueren, maar je kan nooit een feit van dertig jaar geleden beoordelen met de ogen van nu.

En begrijp me niet verkeerd. De spuiters en bloedzakkenjongens moeten er uit. Laat dit duidelijk zijn. Geen medelijden met Vinokourov, Katjeskin, Sinkewitz, … en evenmin met Rasmussen, die om “onduidelijke” redenen weigerde zich aan de regeltjes te houden. Ik vraag me trouwens af hoe het mogelijk is dat Astana niet als ploeg opgedoekt wordt. Net of twee renners kunnen tijdens een grote ronde aan bloedzakjes gaan hangen zonder dat hun ploegleiding, of minstens belangrijke entourage uit de ploeg, op de hoogte is van wat gebeurt. Ook echte wielerfans zijn niet naïef. En als Johan Bruyneel nu ploegleider wordt van die aangebrande ploeg, dan lijkt me dat zoiets als Patrick Janssens die naar het Vlaams Belang trekt om er een democratische partij van te maken. Tenzij Bruyneel zelf al niet zo’n hoogstaande moraal voorstaat, natuurlijk…

Reacties

© 2007 - 2011 Wielerblog 'Het Moment' door Luc Purnelle
© 2013 - Website by Erik Van Breugel
All rights reserved - powered by ExpressionEngine