Het moment

Parijs - 9 maart 2008

Louison Bobet, Raymond Impanis, Fred Debruyne, Jacques Anquetil, Jan Janssen, Tom Simpson, Eddy Merckx, Raymond Poulidor, Joop Zoetemelk, Freddy Maertens, Gerrie Kneteman, Sean Kelly, Miguel Indurain, Tony Rominger, Laurent Jalabert, Frank Vandenbroucke, Michael Boogerd, Andreas Klöden, Alberto Contador. Een greep uit de erelijst van Parijs-Nice, de koers naar de zon, een van de belangrijkste kleine rittenkoersen uit de wielergeschiedenis, een treffen in de rush naar de Poggio di San Remo.

Lees ik vandaag in mijn Vlaamse kwaliteitskrant een kop zo groot als die over de huwelijksperikelen tussen N-VA en CD&V: “Starten in Parijs-Nice kan renners schorsing opleveren”. Niet “Gebruik van bloeddoping kan renners schorsing opleveren”. Niet “Liegen over whereabouts kan renners schorsing opleveren”. Wel starten in Parijs-Nice. Aan de start komen van een monument in de wielergeschiedenis.

Het feit dat dat UCI zichzelf helemaal belachelijk gemaakt heeft door ware klassiekers (Luik-Bastenaken-Luik, de Tour, Milaan-San Remo) te schrappen uit de ProTour, is blijkbaar niet genoeg. Neen, renners of ploegen die aan wedstrijden deelnemen die niet meer in de gratie liggen van meneer Mc Quaid en zijn steeds minder voorstellende internationale bond, mogen gewoon niet meer meedoen aan het spelletje. Ik ben geen fan van de monopoliepositie van ASO en consoorten, maar dit gaat toch wel al te ver. Vanaf volgend jaar gooit de internationale tennisbond Wimbledon uit de Grand Slam, en als je daar nog durft tennissen, moet je van de Australian Open en Roland Garros wegblijven. Zelfs die tennissnobs in hun Ralph Lauren-polo’tjes zouden het niet durven verzinnen.

Naast Parijs-Nice zitten Parijs-Roubaix en Parijs-Tours blijkbaar in hetzelfde schuitje. Welke klojo, gespeend van elk historisch besef, verzint deze onzin in godsnaam? We moesten alle bobo’s, organisatoren en ploegleiders opsluiten op het middenplein van het Gentse Kuipke, zonder eten en drank, terwijl die dj van de zesdaagse zijn hoempapa luidkeels op hen loslaat. Tot ze naar buiten komen met één kalender. Waarop alle monumenten hun plaats hebben. En iedereen mag meerijden. Omhooggevallen waardeloze ego’s!

Maar ik zet mijn geld dit jaar absoluut op de Belgen. Devolder, Boonen en Gilbert zijn dit wielerjaar uitstekend begonnen. Ze gaan voor een dikke vis, op welke onnozele kalender die ook staat.

Reacties

  • het moment wrote an interesting post today on Parijs - 9 maart 2008Here’s a quick excerptVanaf volgend jaar gooit de internationale tennisbond Wimbledon uit de Grand Slam, en als je daar nog durft tennissen, moet je van de Australian Open en Roland Garros w egblijven….

    Door Australian Open » Blog Archive » Parijs op 27 February 2008

  • En ja, de waanzin gaat verder. Vandaag dreigde de UCI met schorsing voor alle renners die aan Parijs-Nice zouden deelnemen. Shame on you, mister Mc Quaid, de renners gijzelen in jouw machtsstrijd…

    Door Luc op 04 March 2008

© 2007 - 2011 Wielerblog 'Het Moment' door Luc Purnelle
© 2013 - Website by Erik Van Breugel
All rights reserved - powered by ExpressionEngine