Het moment

Oudenaarde - 28 april 2010 (3)

Wij waren dus in het Centrum Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde, waar het Wielerwoordenboek van Wim en Sam van Rooy en Fons Leroy werd voorgesteld aan de verzamelde wielerwereld. En we hoorden Tom Steels, Lucien Van Impe en Freddy Maertens het jargon verklaren voor collega’s en leken. Maar welke verklaringen schreven de auteurs bij mekaar? Welke nieuwe termen vielen dadelijk goed in ons gehoor, en vinden we aanraders voor de Michel Wuytsen van deze wereld? En, eventueel, is dat wel allemaal juist, dat Wielerwoordenboek?
En neen, dat is niet allemaal juist. Zo staat er bij het lemma “tempeesten” stevig doorfietsen vermeld. Misschien heeft een of andere onwetende dat woord daarvoor ooit misbruikt, maar tempeesten is iets helemaal anders. Wij verklaarden dat zelf al voor u, een tijdje geleden. Tempeesten is onweren. Stormen. Wegwaaien. De regen van je benen voelen lopen. En daarvan ga je ongetwijfeld stevig doorfietsen.

Maar goed, speciaal voor u, enkele leuke woorden uit het Wielerwoordenboek. “Tjolen” betekent gewoon afzien, “met de tong tussen zijn kader hangen” is pijnlijk, want je bent dan gewoon kapotgereden, “El Torro” was de bijnaam van sprinter Tuur de Cabooter en “turbodijen”, dat is iets wat ik zelf graag zou kweken. En dan zijn we enkel nog maar met de letter T bezig.
Zelf hou ik nogal van de mooie woorden “doorkachelen” (van Gerrie Knetemann zaliger), “fringale” (iets waarmee Van Impe in de Tour van 1977, en Contador in Parijs-Nice van 2009 te maken kreeg), “patattencoureur” (een ander woord voor Karl Vannieuwkerke) en “slepen” (een basistechniek van Joop Zoetemelk).
Voor alle andere woorden raden wij u aan zelf het Wielerwoordenboek te kopen. Dat kan onderandere in het Centrum Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde.

Reacties

© 2007 - 2011 Wielerblog 'Het Moment' door Luc Purnelle
© 2013 - Website by Erik Van Breugel
All rights reserved - powered by ExpressionEngine