Het moment

Oudenaarde - 28 april 2010 (2)

We waren dus in het Centrum Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde, op de boekvoorstelling van het “Wielerwoordenboek” van Wim en Sam van Rooy en Fons Leroy. Waar Wim van Rooy vertelde dat hij ooit van school werd gegooid omdat hij de volkssport “wielrennen” beoefende én omdat hij “vieze auteurs” las, waarbij het ging om Latijnse blijspelschrijvers. Ik vraag me in deze tijden dan af welke “vieze auteurs” de kanunnik las die Wim indertijd deze boodschap bracht. O tempora, o mores… Maar we lieten het u al weten, wij wachtten vol ongeduld op Rik, Lucien, Freddy en Tom.

Freddy Maertens

Een panelgesprek met Rik Vanwalleghem, Freddy Maertens, Lucien Van Impe en Tom Steels. Over wielerjargon. Hier gingen we nog iets bijleren, zie …

Over doping, bijvoorbeeld (Rik tegen Freddy: “We hebben een kenner in ons midden”). Zo is een “neger” blijkbaar een bepaald pilletje, en ook een “soldaat” is een amfetaminepil, met twee rode strepen op. Freddy had het ook nog over de zelfgestookte cherry brandy van een soigneur, en hij bedoelde duidelijk iets anders. Al zochten coureurs ook altijd naar legale oppeppers. Van Freddy Maertens weet iedereen al lang dat hij onderandere op champagne reed. Al moest Lomme Driessens in de loop der jaren altijd grotere flessen kopen, omdat Lomme zelf, en de soigneur die de bidon klaarmaakte en de knecht die de bidon kwam halen allemaal ook een slok van het bubbelvocht wilden. En Lucien Van Impe kreeg soms ook een “klein bidonneke”, een mix van straffe koffie, cognac en veel suiker.

Over centen ook, een “slagske maken” in de koers. Wat nu een pak eenvoudiger is dan vroeger. In de tijd voor de euro moesten renners nog omrekenen, en was het niet altijd even simpel uit te leggen hoeveel Italiaanse Lires je aan je medevluchter wilde bieden om mee gas te geven tot aan de meet. Maar wat wel van alle tijden is, is dat ook wielrenners zich niet altijd aan hun afspraak houden. Zo verstopte Freddy Maertens voor een criterium ooit de fiets van Frans Verbeeck. Die kreeg hem enkel terug als hij zijn eerder gemaakte afspraken ook uitvoerde.

En over bijnamen in het peloton ook. Zo leerde Lucien Van Impe mij wat een “wistiti” is. Dat was één van de bijnamen van Lucien, en het is een kleine aap die vliegensvlug omhoog kan kruipen. Laat dat nu net één van de sterke punten van Lucien geweest zijn. Tom Steels heette in het peloton eerst Tom de bom, maar op een bepaald moment is dat veranderd naar Tom Bidon (wat misschien iets met een bepaalde Tour-etappe zou kunnen te maken hebben). En Freddy Maertens werd “Lippe” genoemd, wat geen verdere uitleg behoeft. De vraag die op ieders lippen brandt: staan ook al deze bijnamen in het “Wielerwoordenboek”?

Reacties

© 2007 - 2011 Wielerblog 'Het Moment' door Luc Purnelle
© 2013 - Website by Erik Van Breugel
All rights reserved - powered by ExpressionEngine