Het moment

Oudenaarde - 28 april 2010 (1)

Ik wil Fons Leroy wel eens professioneel tegenkomen. Fons is gedelegeerd bestuurder van de VDAB en droomt er van elke werkzoekende in Vlaanderen de job van zijn leven te bezorgen. Meer nog dan een overheidsmanager is hij de missionaris van de activering en hij verkondigt dit graag op zijn blog, in panelgesprekken en op studiedagen allerhande. En daarenboven doet hij alles om het sociaal overleg over de arbeidsmarkt goed te laten verlopen. Zo was hij vorig jaar nog scheidsrechter bij een zaalvoetbalwedstrijd tussen ACV Limburg en Voka Limburg. De overheidsmanager van het jaar is misschien wel de meest benaderbare overheidsmanager van allemaal. En toch denk ik dat hij liever wielrenner geworden was.

Fons Leroy

Want Fons is een koersbeest. Stampte mee de Topsport Vlaanderen wielerploeg uit de grond. Reed alle cols uit West-Europa op. Slaapt bij zesdaagses in het Gentse Kuipke. Rijdt moeiteloos drie uren op de rollen. Heeft het wasbord van een twintigjarige. Verzamelt wielertruien zoals iemand anders postzegels. Heeft in zijn tuin een exacte kopie van de Oude Kwaremont laten aanleggen. Drinkt zijn ochtendkoffie uit een bidon. En slaapt, Jacques Goddet indachtig, in un pyjama jaune.

En nu heeft Fons, samen met Wim Van Rooy en Sam Van Rooy een wielerwoordenboek geschreven. Het heet “Wielerwoordenboek”, en je vindt er duizenden woorden uit het wielerjargon in verklaard, voor leek en liefhebber. Van “Aal” tot “Zwikken en zwakken”. En ondanks het feit dat uitgeverij Atlas vergat te vermelden dat enkele van de mooiste foto’s in het boek werden gemaakt door Erik Van Breugel van deze site, willen we u het boek ten zeerste aanbevelen.

Het werd aan pers en publiek voorgesteld in Vlaanderens wielertempel, het Centrum Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde, door burgemeester Marnic De Meulemeester maar meteen tot wielerhoofdstad gebombardeerd (en wij denken al jaren dat dit Valkenburg is). En na verklaringen van de uitgever, Benno Barnard (die minder van koers kent, dan wij van de Islam) en een van de auteurs, keken wij vooral uit naar de interventies van Rik Vanwalleghem, Freddy Maertens, Lucien Van Impe en Tom Steels. Waarover later meer.

Reacties

© 2007 - 2011 Wielerblog 'Het Moment' door Luc Purnelle
© 2013 - Website by Erik Van Breugel
All rights reserved - powered by ExpressionEngine