Het moment

Mont Theux - 1 september 2009

“En is dat nu de Ronde van Spanje?”, vraagt de man uit Theux die naast mij op de helling staat. Zijn verbazing over die Ronde die vanuit Nederland België ingedavert komt is groot. “En duurt die lang?”. Hij denkt dat de renners langs de Camino de Santiago richting Spanje rijden, of toch zoiets. Toch wist hij niet dat de Vuelta, net als de Giro en de Tour, drie weken duurt, en al evenmin dat het hele peloton vanavond nog in Luik het vliegtuig Tarragona neemt. De Tour, die vond hij wel mooi dit jaar. En neen, hij fietste die Mont Theux nooit omhoog. Veel te druk verkeer, hier.

De Mont Theux heeft wel iets van de Angliru. En vooraleer u in lachen uitbarst, de gelijkenis zit hem in het platte middenstuk, niet in de hellingsgraad. Net als de Angliru, klimt die Theux in twee trapjes. Eerst omhoog vanuit Theux Centrum, het gemakkelijkste stuk, dan een stuk (vals) plat, zelfs honderd meter licht dalend, en dan nog een goeie kilometer nog iets steiler omhoog. En dat vandaag in de gietende regen. Lars Boom diepte er zijn voorsprong in het bergklassement nog even uit.

Want vanochtend waren we al in Valkenburg, de wereldwielerhoofdstad, waar het peloton twee keer over de Cauberg moest. Ook daar was diezelfde Lars Boom twee keer de eerste van het kopgroepje van vier. En ook daar regende het oude wijven. Wat het enthousiasme van de plaatselijke speaker nauwelijks kon temperen. “En komt u nu ook maar even in onze feesttent de zomer uitwuiven. En wij hebben ook een groot scherm. En hier zit Michael Boogerd met een nieuwe sportdrank. En… En…” De man begon trouwens, na een derde van de wedstrijd, al over het virtueel amarillo van Lars Boom.

Wij hebben vandaag dus wat hoogtemeters gefietst, zijn enkele keren kletsnat geregend, en hebben van die massale valpartij in Luik niets gemerkt, want toen stonden we in de file. Waarmee de leiderstruidroom van Tom Boonen toch stilaan over moet zijn, vrezen we. Morgen rustdag. Voor de renners, alleszins. Zij hebben vandaag vooral de zomer uitgewuifd.

Reacties

© 2007 - 2011 Wielerblog 'Het Moment' door Luc Purnelle
© 2013 - Website by Erik Van Breugel
All rights reserved - powered by ExpressionEngine