Het moment

Middelkerke - 1 november 2008

De Belgische kust is een allerheiligenkust. Ze vertoont alle tinten van grijs. Vandaag zo grijs dat het menselijk oog nauwelijks kan zien waar de zee eindigt en de lucht begint. Zelfs de regen valt troosteloos, niet eens stevig naar beneden. Het levert een pijnlijke tristesse, zeker in Middelkerke Bad, waar architectonische wangedrochten tien hoog ontsnappen aan de zeedijk.

Dan is ze Vlaams, die kust, met elke pejoratieve bijklank die de plaatsaanduiding bevat. Het Vlaams van plastic tafelkleden en gebloemde nylon schorten. Het Vlaams van Roman pils en FC De Kampioenen, van Bourgeois en Laura Lynn. Uit het Vlaanderen waar mensen zelfs privé geen andere taal dan verkavelingsvlaams mogen bezigen. Het Vlaanderen waar moslim een synoniem is van terrorist. Het Vlaanderen waar de belangrijkste levensvraag is of het varkensgebraad nu best met groentenkrans dan wel met champignonroomsaus geserveerd wordt.
Café Wembley in Middelkerke is een supporterscafé van Tom Boonen. Het biedt me geen vertroosting. Ergens in een land met veel meer kleur moet er een supporterscafé zijn waar je voor alle renners mag supporteren. Voor Cancellara en Cunego, Contador en Cavendish. En voor Barack Obama, natuurlijk.

Reacties

© 2007 - 2011 Wielerblog 'Het Moment' door Luc Purnelle
© 2013 - Website by Erik Van Breugel
All rights reserved - powered by ExpressionEngine