Het moment

Llança - Costa Brava - de zomer van 1975

8 jaar was ik. En dit is mijn eerste levende koersherinnering. Ook op vakantie in wat toen nog een klein Catalaans vissersdorp was, volgden we de Ronde van Frankrijk. Niet op TV. Vakantiehuizen hadden toen nog geen TV. En als ze al TV zouden gehad hebben, kon je er enkel de lokale zenders ontvangen. We kochten Het Nieuwsblad. Een dag later, want kranten werden toen nog niet in het buitenland gedrukt. En er werden ook geen gratis blikjes Palm bij cadeau gedaan.

Wat was je in die tijd trouwens met een blikje Palm in Spanje? In het café van Enrique, waar de vissers na de vangst kwamen drinken, en het Barcelona van Johan Cruyff aan de muur hing, kostte wijn nagenoeg niks en dronk je je voor wat schamele peseta’s lazarus aan sangria en cuba libre. En daar lazen we op het terras de krant. Nu ja, mijn vader las de krant. Ik heb er de krant leren lezen. In de zomer van 1975. Want het ondenkbare gebeurde toen in Frankrijk. Eddy Merckx verloor de Tour. Voor het eerst in zijn carrière zou Merckx een Tour verliezen.

Later, ouder en beter in lezen, en niet alleen van kranten, lees je dan dat Merckx een vuistslag in zijn lever kreeg op de Puy de Dôme. En ergens later ook nog eens zijn kaakbeen brak, na een domme val. Een normale renner had opgegeven, Merckx reed, zwaar aangemoedigd door het thuisfront die Tour uit, en werd nog tweede.

Ik heb er een levenslange hekel aan Bernard Thévenet aan overgehouden. Ik word nog boos als ik de man op tourpodia zie staan handjesschudden. Thévenet heeft mij belet om in mijn vroegste wielerherinnering Merckx in het geel in Parijs te zien. Ik zal het hem nooit vergeven.

Reacties

  • […] Het was een raar wielerseizoen geweest, in 1976. De man die al jaren de plak zwaaide over het wielrennen, Eddy Merckx, was duidelijk op zijn retour. Dat was al begonnen toen hij de Tour van 1975 verloor aan Bernard Thévenet (http://www.cyclingmoments.com/lp/?p=7). In het voorjaar had Merckx nog wel voor de 7de keer Milaan-San Remo aan zijn erelijst toegevoegd, maar verder kon hij weinig overwinningen van betekenis voorleggen. In de Giro werd hij geteisterd door een zweer op zijn zitvlak. Hij won er geen enkele rit en werd achtste in de eindstand. Voor de Tour gaf hij forfait. […]

    Door Cyclingmoments - het moment op 24 September 2007

  • […] Ik zag de allereerste keer live wielrennen in Tienen, een criterium in 1975. Merckx had net de allereerste keer de Tour verloren, en reed er rond in zijn regenboogtrui. Maertens was er ook, want mij vriendje Jan was erbij, en die supporterde voor Freddy. En ik denk dat Roger De Vlaeminck uiteindelijk gewonnen heeft. Later, in de jaren ‘80 ben ik, met mijn grootvader, nog eens naar het criterium van Tienen geweest. Vraag me niet welk jaar, maar Alvaro Pino won… denk ik … hoewel ik hem nergens terugvind op een of andere erelijst. […]

    Door Cyclingmoments - het moment op 11 December 2009

© 2007 - 2011 Wielerblog 'Het Moment' door Luc Purnelle
© 2013 - Website by Erik Van Breugel
All rights reserved - powered by ExpressionEngine