Het moment

Hasselt - 12 februari 2008

Deze pseudo-Limburger moet het toegeven. Hasselt is Gent niet. Daar kunnen zelfs Herman Reynders en Steve Stevaert niet onder uit. En de Ethias-arena is zeker Het Kuipke niet (de naam alleen al). Er was op de slotavond van de Hasseltse zesdaagse wel veel volk komen opdagen (en dat was op sommige vorige dagen wel anders), maar de sfeer benaderde die van het Gentse Kuipke bijlange niet (zie daarvoor ook een eerder moment).  Niet dat de renners hun best niet deden.

Hasselt 2008Tot twee sprinten voor het einde was het niet te voorspellen of Risi-Marvulli of Keisse-De Ketele op het hoogste schavotje van de zesdaagse van Hasselt mochten gaan staan. Deze keer viel het verdict in het voordeel van de Zwitsers. Waarmee de bijna veertigjarige Bruno Risi zijn zesde zesdaagse van het seizoen, en de 54ste uit zijn carrière binnenhaalde. Petje af voor zo veel klasse en beroepsernst.

Naast de ploegkoers blijf ik een absolute fan van derny-reeksen. En de tweede reeks op dinsdagavond was een pareltje. Twee ronden voor het einde leek Iljo Keisse verslagen, veel te ver achter, over and out. Maar de eindsprint die hij achter gangmaker Michel Vaarten ontwikkelde degradeerde de rest van het deelnemersveld tot een clubje wielertoeristen die dringend wat aan hun snelheid moeten werken. Een babbel met Steve Schets op het middenplein leerde me dat in zo’n dernyreeks twee woorden geschreeuwd worden van renner naar gangmaker: “allez” en “ho”. U begrijpt zelf wel wanneer welk woord gebruikt wordt.

Voor het spektakel op de piste mocht ik ook de ploegvoorstelling van de Topsport Vlaanderen-ploeg meemaken. U weet wel, die vergaarbak van jong talent, waar de jongens leren koersen onder leiding van Walter Planckaert en Jean-Pierre Heyndrickx. De universiteit van de wielersport, noemde gastheer Michel Wuyts het. Hopelijk zijn we de mooie geel-blauwe truitjes de volgende maanden regelmatig in de voorste gelederen van het peleton. Aan de ploegleiders en de renners te horen is die ambitie in elk geval aanwezig.

Tot slot nog even wat me zeker nog bijblijft van 12 februari 2008: de oren van Carlo Bomans (wat blijft die mens scherp staan, zeg), op een meter van Eddy Merckx gepasseerd, Keisse kan niet alleen heerlijk fietsen, maar het ook nog goed uitleggen, Patrick Sercu ziet olympisch goud hangen, maar dan in 2012 in Londen en onze zesdaagsen moeten eens een andere bierleverancier dan Primus zoeken. Voila, de zesdaagsen zitten er op tot in het najaar, nu begint de drang naar de Omloop wel echt groot te worden.

Reacties

© 2007 - 2011 Wielerblog 'Het Moment' door Luc Purnelle
© 2013 - Website by Erik Van Breugel
All rights reserved - powered by ExpressionEngine