Het moment

Gent - 9 juli 2007

Evenementen kunnen uit hun voegen barsten. In 1996 ging ik kijken naar een tourritaankomst in Gap. Ik parkeerde mijn wagen op twee kilometer van de meet, ging daar rustig te voet naartoe, had een prima plaatsje op 100 meter van de aankomst en kon na afloop foto’s maken van Bjarne Riis die zijn gele trui aantrok op het podium.

In 2001 was ik in Antwerpen. Het was er behoorlijk wat drukker, maar op een kleine halve kilometer van de streep stond ik op de eerste rij, en zag Marc Wauters voorbijgevlamd komen, in zijn rush naar de ritzege en de gele trui.

Gisteren heb ik de dag in Gent doorgebracht. Na het opsnuiven van wat ambiance aan de aankomst en op het Sint-Pietersplein, noopte een hagelbui met onweer ons een broodjesbar binnen. Rond een uur terug richting aankomst gewandeld, en toen, vier uur voor de aankomst, moest je al niet meer proberen om binnen de laatste vijhonderd meter nog een fatsoenlijk plekje vast te krijgen. We zijn de wedstrijd dan maar gaan volgen in café Sax, met wat Rodenbach van het vat. De laatste tien kilometer zagen we op groot scherm op het Sint-Pietersplein. Ik vraag me af wanneer je binnen vijf jaar een plekje kort bij de aankomst kan bemachtigen. Waarschijnlijk komt daar dan kamperen met overnachting bij kijken.

Niet dat het niet gezellig was, daar niet van. Veel sfeer in Gent, en met dat Quick Step-duo dat de rest achter zich liet, was een massale polonaise niet ver weg. Intussen Daniël Termont (op de fiets), Ben Crabbé (te voet) en Herman De Croo (in limousine met chauffeur) tegengekomen, en de dag besloten met een heerlijke steak in Fabula Rasa. Het enige wat iemand mij eens moet uitleggen, is waarom half Gent met een Vlaamse leeuw in zijn nek of om zijn schouders rondliep. 11 juli was nog twee dagen weg, en Bart De Wever kent niks van koers.

Reacties

 • laat ons zeggen dat heel mijn familie en aangelanden niet te doen was.

  Door Monique op 11 July 2007

 • 9 juli een drukke dag in Gent? Toch niet!

  Het was alweer een tijdje geleden dat ik de trein naar Gent had genomen, maar ik herinner me niet dat er ooit zoveel vrije plaatsen waren. De tram reed voor één keer niet, maar niet getreurd. Een mooie ochtendwandeling door centrum Gent doet ook eens deugd en is bovendien gezond! De weinige gelijkgezinden die ik tegenkwam hadden meestal nog de slapers in de ogen…

  Heb een hele dag rustig kunnen doorwerken, want niet gestoord door telefoontjes of lastige bezoekers.
  Vermoedelijk waren alle Gentenaars hun kuiten aan het insmeren om met hun fiets tot aan den arrivé te rijden en daar te doen alsof ze ook al van Dunkerque kwamen….

  Om 16u gestopt met werken om toch ook eens die Tourkaravaan te zien passeren.
  Een halfuurtje voor de aankomst was er op 1.5km van de aankomst nog een podium waar kinderen op en af konden springen of ravotten zonder iemand te storen.
  Wellicht vertoeven op deze afstand van de aankomstlijn niet de echte wielerfanaten, maar zij die dankbaar van de gelegenheid gebruik maken om met wat collega’s of vrienden een pintje te pakken.

  Vlaanderen Feest en zeker als de Tour passeert en dus zwaaien mensen met Vlaamse vlaggetjes..

  Maar straks is het de beurt aan Gent zelf om te Feesten en dan zullen er géén Vlaamse vlaggetjes meer zijn, maar kom dan eens terug en je zal merken dat die drukte op 9 juli écht wel meeviel….

  Door Alf op 13 July 2007

© 2007 - 2011 Wielerblog 'Het Moment' door Luc Purnelle
© 2013 - Website by Erik Van Breugel
All rights reserved - powered by ExpressionEngine