Het moment

Gent - 26 november 2009

Het Kuipke in Gent is een van de leukste plaatsen ter wereld. Tenminste, elk jaar op die zes dagen in november dat er een zesdaagse gereden wordt. Je komt er oude glorieën tegen (Ferdi Van Den Haute, Roger De Vlaeminck, Patrick Sercu, Eddy Merckx!). Je kan er de Damiaanactie steunen (zie in ons vorig lijstje bij Eddy Merckx). Belgische ploegleiders brengen er hun laatste vakantiedagen door (Patrick Lefevre, Christophe Sercu). En bovenal, de beste baanrenners ter wereld draaien er rondjes, rijden er ploegkoersen, laten zich bedwelmen door benzinedampen van dernymotoren, proberen er de snelste baanronde ooit af te leggen. Ik verzeker je, een avond op de Gentse six is zelfs twee en een half uur fileleed in stormachtig herfstweer waard.

Het voorbije jaar was een vreselijk jaar voor Iljo Keisse. De kroonprins van het baanwielrennen, de keizer van het kuipke, werd verwikkeld in een mistige dopingaffaire en ontslagen door zijn ploeg. Toen hij na een lange procedure werd vrijgesproken was zijn nieuwe vriend Frank Vandenbroucke in Senegal overleden, en had een renner waarmee hij de jeugdreeksen had doorlopen, en veel samen getraind, verkozen zelf uit het leven te stappen. Iljo moet in dat ene klotenjaar tussen november 2008 en november 2009 meer dan één jaar ouder geworden zijn.

Toen Keisse, die donderdagavond in Gent met ploegmaat Roger Kluge, opeenvolgend een ploegkoers, een dernyreeks en een tijdrit met vliegende start op zijn naam schreef, vloog het dak van het Kuipke. Minutenlang scandeerde het publiek “Iljoooooooooo”, opnieuw en opnieuw. Zelfs deze nuchtere jongen kreeg er kippenvel van. Het deed Keisse zelf duidelijk deugd. Hopelijk is daarmee toch een stukje van dat afgelopen jaar goedgemaakt. Wij duimen voor een derde opeenvolgende overwinning in Gent. Want dat deed alleen de beste baanwielrenner aller tijden, Patrick Sercu, hem voor.

Over die beste baanwielrenner gesproken, na dit pisteseizoen gaat Bruno Risi met pensioen. Ongelofelijk hoe die op zijn 41ste nog als een jong veulen rond de piste dartelt. Risi is voorlopig minstens de beste baanwielrenner van de 21ste eeuw, en we zullen hem missen. Aangezien de zesdaagse van Hasselt van de kalender geschrapt wordt, kan je hem nog twee dagen gaan bekijken in Gent, en dan is het over op Belgische bodem. En tot slot nog één tip voor wie de zesdaagse van Gent, editie 2009, wil winnen. Als je in een ploegkoers een ronde wilt nemen, val dan aan als er een renner met een gele trui aan het peloton ment. Erik en ik hebben het wetenschappelijk onderzocht. Bijna 100% kans op succes.

Reacties

© 2007 - 2011 Wielerblog 'Het Moment' door Luc Purnelle
© 2013 - Website by Erik Van Breugel
All rights reserved - powered by ExpressionEngine