Het moment

Gent - 25 oktober 2008

Greg Van Avermaet wint de Flandrien-trofee 2008. Amper 23, en een trio oudere klasbakken achter zich latend. Wie ben ik om de wielrenners, die zelf gestemd hebben, hun oordeel niet naar waarde te schatten. Maar mij is het toch onduidelijk wat hierin de doorslag gegeven heeft. Pas op, uitstekende coureur, Van Avermaet. Nog hopen groeipotentieel. Wordt ongetwijfeld een grote. En als 23-jarige ritten winnen in wat kleinere rittenkoersen, en ook al in de Vuelta, heel knap allemaal. In die Vuelta de blauwe puntentrui mee naar huis brengen, nog knapper. Heeft dat de doorslag gegeven?

Raar dan toch, hoe Boonens seizoen 2007 maar als zus en zo werd afgedaan, ondanks winst in een handvol semi-klassiekers, twee tourritten én de groene trui. Maar goed, gestemd is gestemd. En Greg heeft de trofee uiteraard niet gestolen. Als ik had mogen stemmen, had ik Philippe Gilbert de meeste punten gegeven. Wegens winst in grote koersen in het begin van het seizoen, én op het einde. Wegens zijn aanvallende stijl. Wegens zijn explosiviteit. Wegens zijn grootste kans om als Belg nog eens Milaan-San Remo te winnen. Wegens winst in dat enige monument dat Eddy Merckx nooit gewonnen heeft.

Mag ik tot slot nog even vermelden dat de prestatie van Jurgen Van den Broeck in de Giro van dit jaar volgens mij toch wat onderschat wordt. Geen kwaad woord over Roelandts of Steegmans, maar Van de Broeck hoort in die top 5 thuis. En nu zwijgen we erover. Vanmiddag naar het veld kijken. Zien of Nys ook in Tabor aan 100% afwerkt. Want die wordt verdorie nog beter met de jaren. In de verkiezing van de veld-flandrien zou ik geen moment twijfelen…

Reacties

© 2007 - 2011 Wielerblog 'Het Moment' door Luc Purnelle
© 2013 - Website by Erik Van Breugel
All rights reserved - powered by ExpressionEngine