Het moment

Gap - 14 juli 2010

Quatorze juillet in de Tour. Het zou een feestje moeten zijn voor de Fransen, maar een Portugees, een Witrus en een Belg stonden op het podium van de 10de Tourrit. “Je kiest je rit niet in de Tour, de rit kiest jou”, zoals Dries Devenyns stelde. Er zijn blijkbaar vele ritten die Mario Aerts kiezen. En ook in Gap zal het in de aankomstzone een gewoel van jewelste geweest zijn, al heeft er deze keer gelukkig niemand meer die arme Robbie McEwen overhoop gelopen. En zo barst de Tour jaar na jaar meer uit zijn voegen.
In 1996 was ik in Gap. Erik Zabel won er de rit die in Turijn vertrokken was. Zelf was ik vanuit ons vakantieoord Camps-la-Source ’s morgens vertrokken. Ik reed rustig tot in het centrum van Gap, parkeerde mijn oude Opel Kadett reglementair op twee kilometer van de meet, wandelde tot bijna aan de aankomststreep en stond aan het bordje van 100 meter om de spurt te bekijken. Na de aankomst kon ik Virenque zowat aanraken, en nam ik een foto van Bjarne Riis die op het podium zijn tweede gele trui aantrok. Om rustig terug naar de auto te wandelen, en probleemloos Gap uit te rijden. Je zou het heden ten dage eens moeten proberen.
Intussen lijden we collectief aan geelzucht, en valt in deze Ronde van Frankrijk wel elke dag iets te beleven. Al was het maar omdat Belgen meer dan gebruikelijk ten aanval trekken, en er voor het eerst sinds jaren eentje na de doortocht in de Alpen nog in de top vijf staat. Vooral dat laatste feit is zeer ongebruikelijk. In 1998 was Axel Merckx nog tiende in de Tour, maar dat was die Festina-ronde, waarin de helft van het peloton na politie-raids naar huis trok. Daarvoor was Johan Bruyneel 7de in 1993, met dank aan een lange ontsnapping met stevige tijdwinst, en in 1990 stond Claude Criquelion voor het laatst bij de eerste tien. Voor de rest zijn we laatste twintig jaar allerminst verwend geweest met Belgische klassementsrenners. Geen wonder dat Jurgen Van den Broeck de Belgische wielerliefhebber beroert.

Reacties

© 2007 - 2011 Wielerblog 'Het Moment' door Luc Purnelle
© 2013 - Website by Erik Van Breugel
All rights reserved - powered by ExpressionEngine