Het moment

Como - 20 oktober 2007

Met de winst van Damiano Cunego in de Ronde van Lombardije en de eindwinst van Cadel Evans in de Pro Tour zit een opnieuw door schandalen gekleurd wegseizoen er op. Tot februari is het rijk aan de modderduivels van het veld en de elegantie van de piste. Voor we onze laarzen aantrekken nog even tien tendenzen in het wegwielrennen trachten te ontdekken.

1. Een Pro Tour ploeg is geen Pro Tour ploeg. Of wat te denken van het schandelijk verhaal van Unibet.com, Pro Tour licentie op zak, en door de grote drie geweigerd in al hun koersen.

2. Een klassieker is geen klassieker. Of wat te denken van de UCI die ware wielermonumenten volgend seizoen wil degraderen tot regionale koersen, en dit gespeend van enig historisch besef.

3. De Dolomieten zijn de Dolomieten niet. Het kunnen ook de Pyreneeën zijn, of wat Mexicaanse hoogvlakten. En met het Rasmussen-verhaal werd het woord “whereabout” gemeengoed in de wielerliefhebbersmond.

4. Goed is niet goed genoeg. De E3-prijs winnen, Dwars door Vlaanderen, Kuurne, tourritten, de groene trui, podia in nogal wat wedstrijden. Het volstaat niet als je Tom Boonen heet.

5. Gewonnen is niet gewonnen. Een jaar na datum wint Oscar Pereiro Sio en niet Floyd Landis de Tour. Op de valreep haalt Cadel Evans de Pro Tour binnen, en niet Danilo Di Luca. Vinokourov won niet op verbluffende wijze een lange tijdrit in Albi.

6. Niet mogen starten is toch winnen. De Duitsers snappen niks van koers. En toch zijn ze ook niet zó consequent. Want Eddy Merckx was niet welkom op het WK in Stuttgart, en Valverde en Bettini hebben hun startrecht achter allerlei groene tafels moeten afdwingen. Zabel daarentegen werd - terecht - een rondje Duitsland gegund. Goed dat Bettini met de pedalen geantwoord heeft.

7. Kunnen winnen is daarom niet starten. Klöden in de Tour, de voltallige Cofidis-ploeg in diezelfde wedstrijd, Cavendish in Parijs-Tours. Allemaal niks mis gedaan, best uitzicht op nog wat sterke nummertjes en misschien het hoofdpodium, maar niet aan de start omdat een of meer van hun ploegmaats net te veel in verboden potjes gegraaid hebben.

8. Winnen is toch geen ploeg hebben. Twee jaar na Lance Armstrong haalt Discovery Channel met Contador opnieuw de gele trui in Parijs binnen. Toch stopt de sponsor met de wielerploeg. In de daaropvolgende diaspora trekken Devolder en Demol naar Quick Step, Bruyneel en Contador naar het bezoedelde Astana.

9. De brommerkes zijn geen brommerkes meer. In het begin van het seizoen kloegen onderandere Mario Aerts en Björn Leukemans over de Spaanse brommerkes die ze niet konden volgen op de hellingen. We hebben niet veel brommerkes meer gezien, later op het jaar. Zelfs in de Vuelta waren er geen Spaanse helden te bekennen. Wijst de nivellering dan toch op wat minder kunstmatige speed?

10. Niets is wat het lijkt. Exploten blijken stukjes bedrog. De UCI, de ASO en ploegen blijken niet de wielersport, maar hun eigen ego het belangrijkste te vinden. De helden blijken soms de duivel in persoon. Maar ook in 2008 staan de Muur van Geraardsbergen, Alpe d’Huez en de Via Roma weer vol met volk. Ongetwijfeld…

Reacties

© 2007 - 2011 Wielerblog 'Het Moment' door Luc Purnelle
© 2013 - Website by Erik Van Breugel
All rights reserved - powered by ExpressionEngine