Het moment

Châtenay-Malabry - 6 oktober 2008

2008 leek een relatief proper wielerjaar te blijven. We hadden natuurlijk Ricco, Beltran en Duenas in de Tour, en de vermoedens tegen Piepoli, maar alle grote rondes zijn voorlopig echt gewonnen door diegene die de laatste dagen ervan in de leiderstrui rondreed, en ook rond het wereldkampioenschap in Varese werd geen vaudeville opgevoerd als vorig jaar in Stuttgart. Tot in oktober. Plots waart het dopingspook weer volle bak door het peloton.

Paolo Bettini zal eens in zijn vuistje lachen, vandaag. Stefan Schumacher is, net als Leonardo Piepoli, betrapt op het gebruik van CERA tijdens de jongste Tour de France. En dat heeft deze keer niets met de aanslepende bankcrisis te maken, maar met de derde generatie EPO. Daarenboven blijkt Frank Schleck, ook al een held uit die Tour van 2008, geld gestort te hebben op de rekening van dokter Fuentes.

Eens te meer wordt elk gerucht door de pers weer aangegrepen om gratuit namen rond te strooien van mogelijke dopingverdachten, ook al zijn betrokken renners nog nooit positief bevonden. En zo blijft, na een nochtans boeiend wegseizoen, de ellende verdergaan. Én er worden nog “ontmaskeringen” voorspeld. Dat, samen met de geplande terugkeer van Landis, Rasmussen en nu ook Vinokoerov, is geen goeie zaak voor de koers. En als ze in Spanje de zaak Fuentes nu ook nog eens begraven, vraag ik me af wie ook Ivan Basso of Jan Ullrich zou tegenhouden opnieuw te beginnen.

Misschien moet ASO volgend jaar twee Rondes van Frankrijk organiseren. Eentje voor coureurs uit de jaren ‘90 en al diegenen die ooit betrapt geweest zijn. Favorieten: Armstrong, Ullrich, Basso, Landis. Bolletjes voor Rasmussen. Groen voor Pettacchi. En eentje voor cleane en jonge renners. Topfavoriet: Alberto Contador. Groen voor Boonen. Bolletjes? Ik ga voor Soler. Want geef toe, welke geloofwaardigheid heeft een Tour met al die gedopeerde knarren nog? Wordt, ongetwijfeld en jammer genoeg, weerom vervolgd.

Reacties

© 2007 - 2011 Wielerblog 'Het Moment' door Luc Purnelle
© 2013 - Website by Erik Van Breugel
All rights reserved - powered by ExpressionEngine