Het moment

Cahors - 27 juli 2007

Het moet niet allemaal kommer en kwel zijn. Laat ons er dus maar van uit gaan dat de rit van morgen, tussen Cahors en Angoulême gewoon van start gaat, zonder dat er nog meer renners uit de Tour gezet worden. Dat zaterdag, in een spannende tijdrit op het scherp van de snee Contador en Evans onder mekaar uitmaken wie zondag in Parijs op het hoogste schavotje staat. Of zou die dekselse Leipheimer nog met de eerste prijs gaan lopen? En dat Tom Boonen voor het eerst in 19 jaar de groene trui meebrengt naar België. Maar eerst terug naar de startplaats van morgen, 27 juli.

Spurtbom

De rit start in Cahors, de hoofplaats van het departement van de Lot. Het is de geboorteplaats van de bekende Franse politicus Gambetta, die in elke Frans boerengat wel een straat of plein naar hem genoemd kreeg. Dit stukje Frankrijk is weinig bekend, en daarom ook weinig bemind bij toeristen. De streek heeft nochtans een hoop te bieden, en lekkerbekken met een bescheiden budget kunnen er stevig aan hun trekken komen. Vooreerst is er de uitstekende Cahors-wijn, een appellation contrôlée die voor minstens 70% uit de Auxerrois-druif bestaat, een tanninerijke wijn die je een tijdje kan bewaren, en die in de châteaus aan de oevers van de Lot overal te proeven is, bijvoorbeeld in Château Eugenie (http://www.chateaueugenie.com/)

Wie daar een hapje bij wil, heeft de keuze uit foie gras, confit en magret de canard, en geitenkaas in al zijn vormen. De beter gegoeden onder ons kunnen truffels uit de streek waarschijnlijk zeer waarderen. En als je zelf geen zin hebt om eten te maken, na de tweede helling van de dag, de Côte de Lavercantière stormt het peloton door Dégagnac. Daar vind je de Auberge sans Frontière waar je voor 11 euro per persoon een 5-gangenmenu voorgeschoteld krijgt, en je de landwijn daarbij op de tafel krijgt, à volontée.

Nog wat verder in de rit kom je in de streek van de Dordogne. Schitterende stadjes als Sarlat-la-Canéda en Domme vragen om een stop, een wandeling, een terrasje. En tussen al die dorpjes door ligt hier of daar wel een wrak van een oude Citroën of Panhard in een wei. Waardoor de fotograaf van deze site ook weer een dag heeft die niet stuk kan. Als nu Boonen in Angoulême niet te veel punten verliest. . .

Reacties

 • Het is al goed. Mijn goesting is zonder uw reclame al groot genoeg.Het water komt me in de mond.

  Door Monique op 26 July 2007

 • De Tour passeerde ons dorp en we genoten er enorm van. Jammer dat Dégagnac die hond daar liet lopen … En nadien genoten we inderdaad van een lekkere maaltijd in de Auberge sans Frontière.
  En zag je ons niet op het filmpje (met P. Levevre en G. Debilde) met onze spandoek “TOM, SPURTBOM”, hij salueerde ons persoonlijk !

  Door Guy Smets en cie op 28 July 2007

 • Het komt ons allemaal bekend voor ook al is het even geleden.Nu we dit lezen doet het ons weer goesting krijgen.Dégagnac…we komen nog eens terug!!!

  Door Etienne Tombal op 29 July 2007

 • Met groeten van Louis, Hugo, Roland en Herman.Het is ons natuurlijk nog allemaal heel bekend, juni 2007 is nog niet zover af!

  Door Preuveneers Herman op 29 July 2007

 • Beste Miek en Guy,
  Wat een “eer” door Tom himself te worden gesalueerd!!! Quel insigne honneur! Ik ben geen tour-fanaat, mar toevallig zag ik die hond, onwetend dat dit in Dégagnac was.
  Je artikeltje roept natuurlijk herinneringen op, zelfs aan ‘Château Eugénie’… (waar ik met Toos en Jacques meermaals ben geweest) maar nog meer aan L’Auberge…’. Mijn 86 jaren in aanmerking genomen, blijven die vrome illusies.
  Wij hebben hier kwakkelweer. En jullie ?
  Hartelijk dank voor de attentie en hopelijk nog eens : tot ziens.
  Wim
  Zonhoven

  Door wim koenen op 30 July 2007

 • Beste Etienne, Herman (en cie), Wim,
  Groetjes aan jullie allen en altijd welkom !
  Voor Wim : in september nog eens een reisje in la Douce ? Age is just a number !

  Door Guy Smets op 06 August 2007

© 2007 - 2011 Wielerblog 'Het Moment' door Luc Purnelle
© 2013 - Website by Erik Van Breugel
All rights reserved - powered by ExpressionEngine