Het moment

Bergamo - 11 juni 1976

Vandaag start, met een ploegentijdrit in Palermo, de 91ste Giro d’Italia. Elf Belgen staan er aan de start, maar geen van hen zal meespelen voor de eindzege van deze trouwens uitzonderlijk zware Ronde van Italië. Zo is de voorlaatste rit, op 31 mei, nog een loodzware bergrit, over drie cols. Wie wel zal meespelen is ongetwijfeld Alberto Contador, die in allerlei kleinere rittenkoersen dit voorjaar al bewees in een uitstekende conditie te verkeren.En daarmee is het nu dertig jaar geleden dat nog een Belg een van de drie grote rittenkoersen won. Johan De Muynck schreef de Giro in 1978 op zijn naam. Eindelijk, want in feite had dat al twee jaar eerder moeten gebeuren. De Muynck had in een bergrit over de Gardena en de Vajolet de roze trui veroverd op gouwe ouwe Felice Gimondi. Johan was de beste man in koers, en mocht deze Giro niet verliezen. Het enige probleem was de eenheid in zijn Brooklyn-ploeg, waar Roger De Vlaeminck het niet kon appreciëren dat niet hij, maar een andere renner in het zonnetje stond.

De dag nadat De Muynck in het roze kwam gaf De Vlaeminck dan ook op, samen met zijn “persoonlijke knecht” Ronald De Witte. De Muynck liet het niet aan zijn hart komen. Met nog drie dagen te gaan voelde hij zich redelijk zeker van zijn stuk. Tot hij twee ritten voor het einde van de Giro, in de afdaling van de Zambla ten val kwam. Dank zij de onbetaalbare hulp van Eddy Merckx bleef De Muynck in het roze, maar hij kwam behoorlijk gehavend aan de streep in Bergamo.

Geen oog deed hij dicht, de volgende nacht. Tot overmaat van ramp raakte zijn sportbestuurder niet aan de start van de beslissende tijdrit met zijn volgwagen. Fred De Bruyne werd dan maar gelegenheidsmecanicien, maar Johan moest Gimondi opnieuw laten voorgaan. De Muynck verloor de Giro van 1976 met 19 seconden verschil.

Reacties

© 2007 - 2011 Wielerblog 'Het Moment' door Luc Purnelle
© 2013 - Website by Erik Van Breugel
All rights reserved - powered by ExpressionEngine