Het moment

Balen en de rest van de wereld - juni 2008

“Hoe Boonen zo snel mogelijk aan de coke brengen?” Het is geen vraag uit “Mijn Restaurant”, maar een grapje dat de voorbije dagen op een Vlaamse radiozender verkocht werd. En ongetwijfeld moeten we u de pointe van deze mop niet uitleggen. Het verhaal van Tom Boonen en zijn cocaïnegebruik schokte de hele wielerwereld. Kranten vulden pagina’s met analyses, de mening van half Balen, de hele Kempen, aangrenzend Limburg, Jean-Marie Dedecker en andere blaaskaken.

Voor alle duidelijkheid: ik vind Tom Boonen een geweldige wielrenner, maar het is niet mijn type. Hij en ik zouden niet zo snel vriendjes worden. Ik vind namelijk mensen die absoluut willen laten zien dat ze poen hebben door snelle en dure auto’s te kopen zeveraars. Ik vind mensen die in Monaco gaan wonen om belastingen te ontduiken (en alle andere verhalen daarover zijn larie) asociaal. En ik vind jonge mannen die als ze op stap gaan absoluut aan de cocaïne of XTC willen zeer onvolwassen, zeker als die kerels daarna ook nog eens tegen 150 kilometer per uur of meer door dorpskommen willen razen.

En ja, ik heb begrip voor druk, en zwaar leven, en op de vingers gekeken worden. Zo begrijp ik goed hoe een alleenstaande, laaggeschoolde moeder zich moet voelen, die haar kinderen alles wil geven, maar met zo’n 1000 euro per maand moet rondkomen, en dan ook nog door het OCMW op de vingers gekeken wordt. Of snap ik heel goed wat een vakbondsafgevaardigde voelt, als hij tijdens CAO-onderhandelingen door al zijn collega’s bevraagd wordt, en een evenwicht moet zoeken tussen het loonzakje van een hoop arbeiders en een gezonde winstmarge voor zijn bedrijf. En tracht ik me zelfs in te leven in een overbetaalde, laatbloeiende puber die heel de wereldpers aantrekt omdat hij toevallig heel goed met de fiets kan rijden.

Maar als die jongen, na het in de prak rijden van auto’s die zo veel kosten als een behoorlijk dure woning, en het aan de lopende band geflitst worden tegen veel te hoge snelheden, dan ook nog eens positief plast op cocaïne, dan wordt mijn begrip wat kleiner. Ik wil mijn kinderen een slechte toets, een keer te laat thuiskomen of een bokkige dag vergeven. Maar de tweede keer wil ik wat straffen. In het beschreven geval lijkt een flinke stamp onder de kont en het afpakken van autosleutels mij zelfs een lichte straf. En intussen wordt het tijd om met zijn allen te roepen : “Grow up, Tom Boonen, en stop met de overjaarse puber uithangen, je bent per slot van rekening al 28″

Maar, dit gezegd zijnde, wat zou u er van vinden als pakweg Tom Barman, nog zo’n Vlaamse halfgod, een lijntje coke zou snuiven? U zou waarschijnlijk vinden dat dat Barmans goed recht is, en dat dat, als hij op tijd op zijn volgende optreden is zijn eigen zaken zijn. Of wat denkt u over minister Q die wel eens graag een jointje wil roken? Dat dat geen probleem is als hij op maandagmorgen zijn dossiers maar kent? Wat zou u er van vinden als Pieter De Crem op buitendlandse missie enkele peppillen zou pakken om geen mal figuur te slaan bij Condy Rice? U zou dat niet zo erg vinden, want Pieter vertegenwoordigt op dat moment België.

Ik zou het erg fijn vinden als Tom Boonen volwassen zou worden, en zijn leven niet zou laten afhangen van dure auto’s, snel rijden en snuiven. Ik zou het erg appreciëren als hij gewoon belastingen zou betalen op zijn erg hoog inkomen. Ik zou het leuk vinden als Tom wat meer een Merckx-imago zou aanmeten: de beste ter wereld, maar erg bescheiden. Maar Tom is Tom, en hij heeft geen enkele wielerwet overschreden. Dus die klojo’s van de Ronde van Zwitserland en die lullen van ASO die hem niet aan de start van hun wedstrijden laten komen hebben ongelijk. Mijn werkgever mag mij ook niet van kantoor sturen omdat ik zaterdagavond een stuk in mijn voeten had.

Hier worden primaire rechten met de voeten getreden. En wat een onvolwassen kerel ik Tom Boonen ook vind, ik zal voor zijn rechten blijven opkomen. Net als voor die van de Palestijnen, de Amazone-indianen, de bouwvakkers en de metaalbewerkers. De wierelwereld doet hier aan pure broodroof. Hopelijk gaat deze storm snel liggen, en kan Boonen na de Tour bewijzen wat hij in zijn mars heeft (Peking, Tom?). Intussen hopen wij, met Patrick Lefevre dat Stijn Devolder en Gert Steegmans ons deze Tour Boonen doen vergeten. En dan kan Tom terugslaan.

Reacties

  • Ik vind net hetzelfde.
    Iedereen gelijk voor wet.
    En dat hij nu maar een grote jongen wordt.

    Door Purnelle Cleynen op 13 June 2008

  • Wat Tom overkomt, mag je natuurlijk niet goed praten, maar er zijn nuances. Het is zo dat zijn proces niet op voorhand in de media mag gevoerd worden, maar er is duidelijk meer aan de hand. Als je de commentaar hoort van journalisten van VRT en Het Nieuwsblad weet je meteen wat er gaande is. Tom werd dit jaar wel degelijk 13 keer gecontroleerd, 10 keer in comptitie en 3 keer erbuiten. Dus moet huj wel heel dom zijn geweest om zich te laten pakken, temeer hij slechts enkele dagen eerder bezoek kreeg. Alles is terug te brengen tot de mediageile- of is het een mediazieke- De Decker, die nu nog steeds rancuneus is tegenover Lefevre. Indertijd zelf niet zo zuiver als begeleider van onze judoka’s werd hem een sponsor ontnomen door Lefevre voor diens wielerploeg en hij heeft toen gezworen om Lefevre te wreken. Je moét wel ziek zijn om daar nu nog mee bezig te zijn. Moeten we niet de vraag stellen hoe het komt dat in zijn tijd de medailles maar voor het rapen lagen in het judo, of werden ze toen besteld op een corrupte wijze? Toen de volgende coach ook een succesje haalde, haalde Jean-Marieke meteen uit naar de Internationale federatie dat er omkoperij bij gemoeid is. Er zijn misschien(?) geen bewijzen voor, maar wie zegt dat hijzelf zo zuiver was? Maar ja, nu gebruikt hij de rioolpers van Het Laatste Nieuws en VTM om wild om zich heen te schoppen, dit meestal in de ijle lucht. In de pers vinden we nu toch ook geen berichten over de drugverslaging van Nadal of een Serena Williams, die dan ook nog eens driemaal per week dronken rondloopt? In het voetbal wordt de scepter gezwaaid door de clubs die zorgen voor sponsoring van de Champions League,want anders had de UEFA ook enkel bewezen dat ze al even onbekwaam waren als de Belgische Voetbalbond. In ruil daarvoor heerst er een gedoogbeleid wat betreft dopinggebruik. Remember Fuentes, in wiens zaak het niet de wielrenners waren die de hoofdmoot uitmaakten. Omdat toen het WK voetbal doorging, werd meteen politieke druk uitgevoerd om de zaak Fuentes zo snel mogelijk niet meer uit te spitten. De lijst bevatte vooral voetballers uit de grote Italiaanse, Spaanse, Engelse en Duitse topclubs, maar wie spreekt hiervan? Wie durft er iets te zeggen over Nadal of Alonso? Hoe komt het dat de zwemmers nog steeds in hun groei zitten als we hun schoenmaten jaar na jaar konden vergelijken. Nee, het zijn de wielrenners die steeds aangepakt worden, terwijl er in die sporttak 100 keer meer wordt gecontroleerd, zeker nu adhv het biologisch paspoort. In het atletiek zien we de fysionomie van de -zelfs Belgische-atleten spectaculair veranderen. Maar daar zullen zeker die van Het Laatste Nieuws geen vragen stellen. Het zal ziek Jean-Marieke wel niet interesseren, zeker?

    Door henrioulle erik op 22 June 2008

© 2007 - 2011 Wielerblog 'Het Moment' door Luc Purnelle
© 2013 - Website by Erik Van Breugel
All rights reserved - powered by ExpressionEngine