Het moment

Alto de El Angliru - 12 september 1999

In de Tour heb je legendarische cols als de Tourmalet en de Galibier, en puisten die het angstzweet van renners ten zeerste bevorderen als de Ventoux en de Puy de Dôme. In de Giro heb je schrikbarende beklimmingen als die naar de Mortirolo of naar Tre Cime di Lavaredo. En in de Vuelta had je zo niets. Tot de editie van 1999, waar de Alto de El Angliru werd bovengehaald. Om en bij de 10% gemiddeld, en pieken ruim boven de 20%. Niets voor een doorsnee wielertoerist.

Maar wel iets voor José Maria “Chaba” Jimenez, een van de talentrijkste klimmers na Bahamontes, Gaul, Fuente en Van Impe, eind jaren ‘90 van de vorige eeuw de evenknie van Marco Pantani in het gebergte. Jimenez was waarlijk een supercoureur als het bergop ging. Hij werd achtste in de Tour van 1997 en derde in de Vuelta van 1998. Én in 1999 reed hij als eerste naar de Alto de El Angliru, voor Pavel Tonkov.

Chaba, de schoonbroer van Carlos Sastre, begon in 2001 te lijden aan zware depressies. Zijn laatste grote wapenfeiten waren 3 ritzeges in de Vuelta datzelfde jaar. Daarna gleed hij steeds verder weg, en kwam er nooit meer bovenop. Op 6 december 2003, amper 32 jaar oud, overleed hij aan een hartstilstand.

Als alles goed gaat staan de webmaster van deze site, en ik, volgende week op de Angliru, waar later ook Simoni en Heras nog als eerste bovenkwamen. Erik herken je aan zijn lens, mij aan mijn Molteni-truitje en de veel te grote buik daarin. En als het even kan brengen we live verslag en fotomateriaal, op deze bladzijden.

Reacties

© 2007 - 2011 Wielerblog 'Het Moment' door Luc Purnelle
© 2013 - Website by Erik Van Breugel
All rights reserved - powered by ExpressionEngine