Het moment

Alpe d’Huez - 21 juli 1986

Op de Belgische nationale feestdag van 1986 overschrijden twee renners hand in hand de eindstreep. De oude Bretoen Bernard Hinault, vijf keer winnaar van de Tour de France, en de jonge Amerikaan Greg Lemond, die in 1985 misschien de Tour al had kunnen winnen, als hij niet in dezelfde ploeg als Hinault had gereden. Zelden is een wissel in generaties zo sprekend uitgedrukt.

Het jaar ervoor had Hinault de laatste van zijn 5 tourzeges behaald, wat hem op dezelfde hoogte bracht als Anquetil en Merckx. Maar een aantal keer had hij het behoorlijk kwaad gehad, en op de Tourmalet had zijn jonge ploegmaat Greg Lemond zich, op ploegleidersbevel, moeten inhouden, of Hinault was nooit aan nummer vijf geraakt. Nog geen twee minuten scheiden beide ploegmaats in Parijs. Maar Hinault had Lemond al zijn steun toegezegd om de Tour van 1986 te winnen.

Toch pakte Hinault nog de gele trui op 15 juli in Pau. En viel hij in feite aan op 21 juli, op weg naar Alpe d’Huez. Als Lemond daar niet mee geweest was in zijn wiel, waren al die beloftes van het jaar ervoor vergeten en begraven geweest. Maar de Amerikaan was sterk genoeg om de koude oorlog in zijn eigen ploeg te overleven, en liet, in het geel, Hinault winnen op de Alp. In die foeilelijke trui van leider in de combiné-stand. Hinault ging nog eens hard in de tijdrit in Saint-Etienne, maar de fakkel was doorgegeven. En niemand weet hoe vaak Lemond de Tour gewonnen zou hebben zonder dat stom jachtongeval.

Reacties

© 2007 - 2011 Wielerblog 'Het Moment' door Luc Purnelle
© 2013 - Website by Erik Van Breugel
All rights reserved - powered by ExpressionEngine